КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Бизнесмен говори в Комисията по ревизия за „Мата Хари“ и кюлчетата в спалнята на Б. Борисов

Депутати от ГЕРБ провалиха изслушване на зърнопроизводител, който пред комисията за проверка на злоупотребите при управлението на ГЕРБ започна да свидетелства за схеми, при които партията на Бойко Борисов чрез институциите преразпределя пазари, диктува цени и използва прокуратурата за заплахи и за разправа с неудобни.

Бизнесменът, пожелал анонимност, се представи като крупен земевладелец в Северозападна България и разказа, че е бил принуждаван от близки до Бойко Борисов, да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си.

Свидетелят показа осведоменост и за произхода на кюлчетата в чекмеджето в спалнята на премиера (снимки за това бяха разпространени анонимно миналото лято като Борисов се разпозна като човекът, спящ на леглото, но отрече съдържанието на чекмеджетата. Версията на Борисов е, че дама, поканена от него, която той описа като „Мата Хари“ е снимала в негово отсъствие и е режисирала съдържанието на чекмеджетата). Бизнесменът твърди, че кюлчетата са подарявани на Борисов за рожден ден от приближени бизнесмени – единия посочи с прякор, а другия – с малкото му име и бранша, в който работи. Жената, направила снимките, била известна плеймейтка.

Свидетелстващият пред депутатите мъж каза, че е имал три срещи с премиера Бойко Борисов – по веднъж през 2017 г., 2018 г. и 2019 г. По думите му те били провеждани в резиденцията край Студена, присъствали по 30-40 души, за да уточняват „искания къде, как, кога и кой“.

„Нарочно плащах пари, губих пари, само и само да мине тяхното време“, каза анонимният свидетел. Той обвини министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, че му звъняла с нареждане да не купува земеделски земи като го заплашила с „наш прокурор“. След като той не се съобразил, срещу него започнало разследване за закана за убийство в Старозагорско, от което обаче нищо не излязло.

Около час след началото на заседанието в залата дойде депутатът от ГЕРБ Маноил Манев и прекъсна изслушването. В продължение на около половин час той протестираше срещу свикването на комисията в 18 ч., за което представителите на ГЕРБ не били уведомени, както и за това, че е нарушен дневният ред. Той подчерта, че за втори път представителите на ГЕРБ не са уведомени за заседание – нещо, което Манолова отрече. По-късно към него се присъединиха и други представители на ГЕРБ, включително председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която не е неин член. Дойде и министърът в оставка Аврамова, чието изслушване е било предвидено в дневния ред на заседанието в 15 ч. , отложено заради продължилото по-дълго от очакваното заседание на парламента.

Представителите на ГЕРБ предупредиха, че всеки от хората, чиито имена бяха споменати от бизнесмена, ще потърси правата си в съда. Същото заяви и Аврамова: „Този човек не го познавам, не съм му се обаждала по телефона, не съм имала спор за земи, не съм се занимавала със земи в живота си. Аз ще си потърся правата по съдебен ред. Как като депутати можете да допуснете такова нещо?!“ възмути се Аврамова.

Медии разпознаха в анонимния свидетел агробизнесмена Светослав Илчовски, който в началото на тази година обяви, че мести бизнеса си в САЩ. Преди време той беше основен свидетел в процеса срещу бившия депутат от ГЕРБ, а после и от ДПС Филип Аврамов. Тогава Илчовски се оплака, че Аврамов го е изнудвал и е поискал от него 200 000 лева и право да ползва 3000 декара земеделска земя, а в замяна щял да му уреди административните проблеми. Аврамов първо беше оправдан на първа инстанция от Софийския градски съд, след това Апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане, а в крайна сметка заради промените в законодателството през 2019 година делото трябваше да започне отначало в спецсъда. В момента Димитър Аврамов отново е депутат от Монтана, но от ДПС. През 2018 г. седмичникът „Капитал“ беше включил фирмата на Светослав Илчовски на 44-то място в топ 100 на най-големите земеделски компании в България. Самият той обяви пред депутатите днес, че е реализирал печалба от 15 млн. лв. миналата година

След края на заседанието сигналът на фермера беше публикуван във „Фейсбук“ от депутата от „Демократична България“ Владислав Панев./Дневник/

След заседанието председателят на комисията Мая Манолова заяви: “ Комисията не може да разследва тези данни. От истеричното поведение на депутатите от ГЕРБ видяхме, че тези хора ги е страх. Целта на комисията е да даде възможност на гражданите да подадат сигнал. Много се надявам, че служебното правителство ще продължи това, което започнахме.“

Заглавието е на Taran.news