НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Бизнесът в Хасково залага на евтини маски за работниците, спекула – няма

Спекула с цената на предпазните средства в Хасково няма. Това е установила до момента проверката, която бе разпоредена от прокуратурата, научи Taran.news.

Иначе изключително малко работодатели в областния град залагат на скъпи маски за работниците си. Така, например – в една фирма е заложено на медицинска маска от Турция. Закупена е за всичките работници на цена от 7 евро. Тя е с един филтър и може да се използва близо 14 дни.

В друго предприятие са заложили на маска с два филтъра, която покрива и бузите по лицето. До момента в България е била 55 лв., но според запознати вече не може да се купи на тази цена, а се търгува за около 100 лв.

90% от бизнесмените са закупили от най-обикновените маски, които в аптеката са 3 лв. Преди кризата, се продаваха за стотинки.

Вирусолозите са разделени в мнението си, дали маската ни предпазва от опасния вирус. Една ушита в домашни условия трипластова маска е 10 пъти по-ефективна от хирургичните маски, които се продават в аптеките, каза преди дни председателят на Националния щаб за коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

В Хасково все повече шивачки са започнали да приемат заявка да правят маски. Услугата се предлага за 2 – 3 лв.

снимка: Taran.news – Това е маската, закупена от Турция за 7 евро