Коментари

Борислав Сандов: Мента, глог и валериан няма нужда да вземаме

„Мента, глог и валериан няма нужда да вземаме, ние изразяваме нашето недоволство от действията срещу природата и срещу закона с протести, такива вече имаше, това е една от причините в момента да ни се обръща такова внимание, тъй като няколко хиляди човека протестираха миналата седмица“. Това каза пред БНР екоактивистът Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“, във връзка с острия спор, в който влязоха премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда Емил Димитров по темата за строителството в природен парк „Рила“, под Седемте рилски езера. Според него Борисов се опитва да тушира напрежението и да прехвърли отговорността след поредния скандал.

По думите на Сандов случаят в Рила е „грозен пример за това как трябва да бъдат управлявани защитените територии“.

В предаването „Нещо повече“ Сандов посочи, че на 7-и юли ще има нов протест по екологични теми, които по думите му напоследък стават много остри:

„Колкото до министъра на екологията, не знам как да коментирам, от една страна изглежда, че като в театър живеем, а този министър (Емил Димитров – бел.ред.) е с нежелание, като че ли прави някаква саможертва да е министър. Сякаш само той притежава компетенциите и експертизата, а той не е професионалист в тази сфера, няма никаква експертиза, прави всичко с нежелание. Сам се поставя в позицията между чука и наковалнята“.

Според екоактивиста министърът на околната среда продължава политиката от последните 10 години в МОСВ – да бъдат гонени и приемани като враг експертните и научните общности, които работят в тази сфера:   

„Министър Димитров не желае да провежда нормален диалог с научната и експертната общност, когато предприема определени действия и политики в тази посока. Това се случва, защото политическата линия и хората, които са назначили този човек, нямат за цел да се работи в това министерство по посока наука и експертиза. Има се за цел да се усвояват едни пари“./БНР/