КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Борислав Сандов: Министерството на екологията е заложник на интереси

„В МОСВ отдавна не по политическа линия се назначават висшите кадри, а по линия на определени интереси. Такъв беше и арестуваният зам.-министър Красимир Живков. Това министерство е станало заложник не на политики, а на интереси“. Това каза пред БНР Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“. По думите му ситуацията в МОСВ не е добра, защото при липса на реформи и на експерти се случват неща, които минават границата отвъд закона. Това министерство е с най-много наказателни процедури за нарушаване на европейските нормативи, посочи още Сандов. 

„Шефът на дирекцията в сферата на отпадъците, където имаме три наказателни процедури, една от които е стартирала през 2019-а година, когато вече начело на този отдел е била новата зам.-министърка Славея Стоянова, това показва, че не само има страх, но и нежелание за реформи и да се случва онова, което пише в законите и в европейските нормативи“.

В предаването „Преди всички“ Сандов коментира, че има констатирани нарушения на екологичното законодателство във времето, в което Стоянова е ръководила Оловно-цинковия комбинат в Кърджали.

По думите на Сандов всяка седмица в България избухват екологични бомби, които имат потенциал да се превърнат и в хуманитарни кризи, което трябва да доведе до отговорност на по-високо ниво и оставка на правителството, защото вече трети мандат не може да се справи с проблемите с екологията.

„В момента тече един процес на централизация в МОСВ и избутване на цялата научна общност и неправителствените организации, свързана със Закона за биологичното разнообразие и „Натура 2000″. Виждаме опит да се направят едни 120 места – вероятно за коалиционния партньор на ГЕРБ, които в момента сериозно се опитват да овладеят това министерство, да назначат свои калинки за времето след изборите“, коментира още той. /БНР/

снимка: БНР