България

Борисов: Нито имам къща в Барселона, нито съм ходил, хванал съм бас за няколко рубли

Премиерът Бойко Борисов коментира в Брюксел информацията, че е разследван от прокуратурата в испанската област Каталуня във връзка с международна схема за пране на пари. Той отрече да има имоти и да е свързан с фирмите, визирани в публикацията.

Антикорупционното звено към полицията в Барселона проверява дали министър-председателят участва в схема за „международно пране на пари“. Става дума за луксозен имот и магазин на стойност 5 милиона евро, съобщи днес  испанското издание „Ел Периодико“.

В отговор на въпроси за статията от български журналисти в Брюксел Борисов заяви:

„Защо да отговарям на нещо, което пише, дори и ТАСС веднага го препечатаха – пише, че не са открити доказателства, какво да кажа?!…Разбирам ги тези ченгеджийски номера. Те са много ясни. Освен това, за това нещо преди два месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък – по една статия. Обаче нещо се объркаха. Нали целта беше шествието да е пикът, за да се направи пуч. Не считам, че трябва да разговарям на тема, която изобщо е ясно, че е направена да ми цапа името. Нека да си проведат разследването, почти съм сигурен, че има и така от изток и съм се хванал с колеги на бас за няколко рубли, да видим какво ще излезе накрая“. 

„Аз за 100-тен път ще кажа, че гарантирам, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там. Ходил съм последния път като кмет преди сигурно 15 години. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора, някои от които не съм виждал по 10-15-20 години. Към мене, към този момент, никоя служба, власт не ме е потърсила, за да ме запита това вярно ли е. Аз се отнасям, разбира се, с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие“, каза премиерът Бойко Борисов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви в кулоарите на парламента, че по официалните канали няма запитвания от испанските власти за водено разследване срещу премиера Борисов.

Момчил Инджов, кореспондент на Клуб Z в Брюксел, коментира в предаването „Хоризонт за вас“:

„Ел Периодоко“ е популярен вестник в Испания, регионален и се разпространява в автономните области Каталуня, Арагон и части от Валенсия. В Испания има много силна регионална преса… Това е разследване, няма публикувани доказателства, вестникът не издава присъди“.

Източник: БНР