Спорт

Боряна Калейн: Грешките отново бяха от липсата на контрол върху емоциите ми

Четири четвърти и едно осмо място – това е равносметката за Боряна Калейн от участието й на световното първенство по художествена гимнастика, което се проведе в японския град Китокюшу. Възпитаничката на Мариана Памукова се размина на косъм от медалите в многобоя и във финалите с обръч, топка и бухалки. Груба грешка във финала с лента я отпрати на осмата позиция.

Първенството на планетата в Страната на изгряващото сълнце не беше състезанието за Боряна – това сподели пред БНР самата гимнастичка днес при прибирането си в България.

„Очаквах много повече от себе си като представяне. Намирах се в много добра форма. Не успях да покажа за съжаление максимума си. Надявам се да имам възможност „да поправя“, така да се каже, това представяне и това класиране. За мен грешките, които допуснах бяха от пренавиване, от липса на контрол отново върху емоциите ми. Основната ми грешка беше, че аз прекалено много исках да се покажа на това състезание и тръгнах с прекалено големи амбиции. Може би трябва малко по-спокойно да подхождам към всяко едно нещо“, заяви европейската ни вицешампионка: „Аз работя със спортен психолог, както почти всеки голям, професионален спортист. Просто аз самата имах много големи амбиции към себе си и това ми изигра лоша шега на това състезание. На това състезание, което беше последно за сезона, вече си пролича както физическата, така и психическата умора. Много добре знаехме, че имаме три основни състезания тази година – европейско, световно и олимпийски игри. Бяхме наясно, че ще е трудно, но това не е оправдание за нищо. След олимпийските игри имах около три седмици почивка, в които излязох от форма. След това ми се наложи много рязко да започна подготовка, тъй като нямаше време. Просто нямаше как да задържим формата ми от Олимпиадата. Трябваше да изляза от нея и отново да вляза“, допълни възпитаничката на Мариана Памукова.

„Истината е, че ако гледаме статистиката спрямо предходните години, аз направих силна година. Имам много голям скок спрямо 2019, която ни беше последната състезателна година, но аз не съм доволна от този сезон. Имах огромни шансове на всяко едно състезание тази година. На някои успях да се справя с напрежението и показах по най-добрия начин съчетанията си, но на други не успях. Просто не бях достатъчно добра за да стигна до битката за медалите. Така е в спорта“./БНР/