БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Бунтът започна. Полицията арестува протестиращи

Бунтът в София започна. Протестиращи от цяла България са пред новата сграда на Народното събрание и правят опити да пробият полицейските кордони. Ченгетата пък вече започнаха с арестите. Недоволните от Бойко Борисов и Иван Гешев са категорични, че ще преодолеят кордоните и ще блокират работата на парламента. Депутатите влизат от страничните входове на бившия Партиен дом. Отказват да говорят.

Преди минути се направи втори опит от страна на протестиращите да влязат в Народното събрание. Шлемовете на полицаите са опръскани с яйца. Гражданите започнаха да люлеят автомобили на Жандармерията. Те са готови да обръщат колите на МВР.

Хиляди са демонстрантите от цяла България. Всички скандират за оставка на Борисов и Гешев. Центърът на столицата е осеян с яйца.

Вече започнаха и протестите на българите в чужбина. Оставка искат и на морето. Хора, които са на почивка и местни блокираха мостът на р. Велека. Пътят към най-южните курорти е блокиран.

Президентът Румен Радев излезе сред хората без охрана. На въпрос на БТВ, че Бойко Борисов няма да подава оставка, той отговори: „Няма никакво значение какво казва Борисов“.

сн. Дневник

Малко след 9 часа край източния край на Народното събрание се стигна до сблъсък между полиция и протестиращите. Полицаите пръскат с газ хората сред тях са и екипи на БНТ и БТВ.

сн. Дневник

Хвърлят се камъни и монети. Има пострадали. В критичните точки на протеста идват още сили на Жандармерията и МВР. Има гърмежи.

От СДВР излязоха с извънредна пресконференция. Над 20 полицаи са ранени. По думите на директора на СДВР по полицаите са хвърлени камъни. Той е категоричен, че ще се използва физическа сила. Засега полицаите били пасивни. МВР призова за мир.

От микрофона на трибуната на „Отровното трио“ се призовават протестиращите да обградят Народното събрание. Част от множеството се оттегля към бул. „Дондуков“.

В 11.30 ч имаше нова ескалация на напрежението. хората отново направиха опит да пробият кордона на МВР. Човек с противогаз започна преговори с полицаите. Протестиращите афишират, че са готови на всичко. Хората започнаха да обръщат кофите за боклук и замерват жандармеристите с предметети от нея. Това стана след като полицаите отново пръскаха със сълзотворен газ.

Протестиращите крещят: „Бойко е шубе“. Хора къртят павета. Заседанието на парламента свърши и полицията извежда депутатите през бул. „Дондуков“. Към 12.15 ч един от протестиращите припадна. Намеси се лекарски екип. Полетяха павета към полицаите, които за трети път използваха сълзотворен газ. Жандармерията извади и водно оръдие. То е разположено срещу Александър Невски. Сайтът Afera разкрива, че до всички областни дирекции на МВР е била изпратена заповед да изпратят допълнителни сили в София.

Протестиращи вкараха в капан полицаи, които преди това задържаха младеж. Според хората, той е бил арестуван без причина, съобщава Frognews. След около 20 минути натиск от страна на хората, униформените го освободиха. Той слезе от полицейския бус с кървава ръка и скъсан панталон.

Обновява се