БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

България във воден капан

България е във воден капан. Дъжд и сняг вали в страната. реки излязоха от коритата си и заляха къщи, земеделски земи, заради ситуацията има евакуирани хора. На няколко места в страната е обявено бедствено положение.

Тежка е ситуацията в костинбродското село Петърч. Там е помагано на възрастни хора, попаднали в капана на придошлите води. В Западна България се правят диги, има закъсали шофьори в нови искър и Мировяне. От енергийното министерство заявиха, че без ток са останали около 100 населени места в района на Видин, Враца, Монтана и София област.
Дъждът затрудни и БДЖ. Паднала скална маса има по трасето „Лакатник- Елисейна“. Има опасност от пропадане на главния път по Искърското дефиле в участъка срещу Гара Бов, община Своге. 

Обстановката остава тежка и сложна. От кризисния щаб се надяват от днес да започне успокояване на ситуацията.

БНР съобщава за усложняваща се обстановка в Смолян. Там учебните занятия са били прекратени. Освен това полицаи и пожарникари са успели  да спасят 9 души, затрупани под развалините на разрушената им от свлачище къща.

Опасно покачване нивата на реките Струма и Места е регистрирано в област Благоевград.Валежите от дъжд и активното снеготопене в планините продължават. Там община Струмяни е обявила частично бедствено положение. Мярката е предприета и в общините Перник и Радомир.

сн. Фрог нюз