България

България изпадна с три места в класацията за правене на бизнес на Световната банка

България изпадна до 61 място в световната класация за условията за правене на бизнес (Doing Business). Подреждането, което се прави всяка година от Световната банка оценява лекотата, с която малкия и средния бизнес оперира в 190 държави в света. Резултатите, които проследяват развитието от май 2018 до май 2019 г., бяха публикувани в четвъртък.

Настоящото 61-во място на България е най-лошото представяне от включването ѝ в индекса. Миналата година тя беше 59-а, докато през 2015 г. беше на 37-мо място в престижното подреждане, което се прави от 2003 г. насам.

Тазгодишната оценка поставя България на предпоследно място в ЕС по условия за правене на бизнес, като след нас е само Гърция (79).

Световната банка оценява държавите по 41 критерия, свързани с показатели като регистрация на фирма, прокарване на електричество, изваждане на разрешителни за строителство, внос и износ, достъпност на кредитирането, защита на правата на миноритарните акционери, плащане на данъци, изпълнение на договорите и уреждане на бизнес спорове и признаване на изпадането в неплатежоспособност и др.

Според тазгодишната оценка България се справя сравнително добре със защитата на минотарните акционери, уреждането на фирмени спорове и презграничната търговия. Най-лоши са показателите ѝ в достъпността на електричеството, основаването на фирми и плащането на данъци.

Проучването на Световната банка показва, че макар учредяването на фирми у нас да става с капитал от 2 лева, това отнема средно 23 дни при средно 12 за Европа. Условията за започване на бизнес подреждат България на 113 място от 190 държави. 97 дни са необходими за изваждане на разрешително за строеж, 441 часа годишно отнема плащането на данъци, като данъчната тежест за фирмите е 28,3%. Три години и три месеца са необходими за признаване на фирмен фалит.

По отношение на достъпа до електричество, където се оценяват времето и цената за свързване, сигурността на доставката и прозрачността на ценообразуването, банката изчислява, че една фирма трябва да предвиди 262 дни за свързване към електропреносната мрежа, като премине през 6 различни процедури. Прозрачността на ценообразуването и сигурността на доставките е оценена с 6 от 8 възможни.

Най-добра позиция в света – 21-а, България има по отношение на презграничната търговия, където ваденето на документи отнема около два часа, а преминаването на граница – до четири. Цената е под 55 щатски долара.

През миналата година единствената законова промяна, която прави впечатление на Световната банка като подобряване на условията за работодателите е удължаването на времето, през което работникът трябва да прави отчисления, за да има право на обезщетение при безработица.

Най-доброто място за правене на бизнес в света според тазгодишният индекс на Световната банка е Нова Зеландия. Тя е следвана от Сингапур и Хонконг. Най-високо в Европа са класирани Дания (4), Великобритания (8), Швеция (10) и Литва (11). Най-голямата европейска икономика – германската е на 22-ра позиция. На Балканите най-добре се справя Северна Македония, която е на 17-о място в световното подреждане. САЩ са 6-и, а Турция – е на тридесет и трето място.

На своята позиция България е в компанията на Чили и Мексико, които са непосредствено преди нея, и Саудитска Арабия и Индия, които я следват.

Източник: Свободна Европа