България

България остава без решение за помощ на Украйна

Депутатите не гласуваха разглеждането на проекторешение за помощ за Украйна на днешното си заседание поради липса на доклад на външната парламентарна външна комисия.

Различни предложения се чуха в началото на заседанието, след които да се разгледа само проекторешението на „Продължаваме промяната“, което предвижда „предоставяне на техническа помощ за защитни цели“.

От ГЕРБ поискаха обаче да бъдат включени всички проекторешения, след които и тяхното. А то е за военна помощ за украинската страна.

От „Възраждане“ настояха да не се променя дневния ред.

В крайна сметка различните искания не бяха подложени на гласуване, заради липсващи доклади на външната комисия, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

„Ще говоря и с председателя на външна комисия за депозиране на доклад в най-скоро време. Нямам предвид в рамките на деня под най-скоро време.“

Христо Иванов от „Демократична България“ заяви, че парламентарната група ще подкрепи единствено предложение, което включва „военна помощ“ за Украйна и във вторник ще поиска свикване на коалиционния съвет по въпроса.

„Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема. Заявявам тук, че понеже многократно това се случваше вече още във вторник при първа възможност ще свикаме коалиционен съвет на коалицията и ще поставим ребром тази тема, наистина да стане ясно, че това не е въпрос, по който можем да се надяваме той да изчезне.

Става дума за определяне на това какво управление имаме – дали имаме управление на страха и снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин.“

Междувременно депутатът от „Има такъв народ“ Иво Атанасов поиска оставката на Христо Иванов като председател на временната комисия в Народното събрание, която трябва да изготви предложение за промени в Конституцията, защото не е провела нито едно заседание.

Депутатите продължиха работа с приемането на окончателните промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които предвиждат деполитизиране на системата./БНР/