България

България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас

България се надява японски производител на автомобили да инвестира у нас. Японските инвестиции в България са били във фокуса на разговорите между премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и първия дипломат на Япония Таро Коно. 

Японският външен министър е на посещение у нас по покана на вицепремиера Захариева. Това е първата визита на това ниво от 12 години. 

Външният ни министър подчерта отдавнашната топла и приятелска връзка между двата народа. „Няма да забравим японския самурай, който участва в битката за Плевен през 1877 г. в името на свободата на България“, каза тя.

Захариева отбеляза, че след първото посещение на японски премиер у нас – Шиндзо Абе, миналата година, стокообменът между двете страни се е увеличил с 30% и възлиза на 214,7 млн. долара, след като миналата година Шиндзо Абе стана първият японски премиер, дошъл на посещение у нас. Сега България се надява на още повече инвестиции.Външните министри сега бяха единодушни, че въпреки стабилния растеж двустранните икономически отношения имат много по-голям потенциал. „Иска ми се да видим повече японски инвестиции в България. Вече има доста големи японски компании на нашия пазар и много се надяваме да видим в скоро време и производител на автомобили, не само производител на авточасти от Япония в България“, каза Захариева. Тя отбеляза, че 14 хиляди туристи посещават България, но с Таро Коно ще работят за откриване на директна авиолиния София – Токио, която да спомогне за увеличаването на туристическия обмен между страните.

От своя страна японският външен министър Таро Коно заяви, че особен интерес има към българския IT сектор. „Япония има нужда от висококвалифицирани IT инженери и България е силна в този сектор“.

От миналата година Япония развива и Инициатива за сътрудничество на Западните Балкани, а България е основен фактор за стабилността на региона, заяви Таро Коно. България и Япония развиват два съвместни проекта за страните от Западните Балкани – за управление на риск при бедствия и за насърчаване на малки и средни предприятия. 

Японският външен министър обсъди в София подкрепата в политиката за разоръжаване на Северна Корея и пълното прилагане на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, както и за свободата на навигация в Южнокитайско и Черно море. 

Япония отправи покана за посещение на премиера Бойко Борисов в Токио до края на годината или в началото на 2020-а.

Япония е третата икономика в света, стратегически партньор на ЕС и НАТО. Неоценима е подкрепата, която Япония оказа на България по време на прехода с финансирането на проекти на стойност над 1,4 млрд. лева.

Източник: БНР Снимка: МвНР