Спорт

Българка е лидер на световно по шахмат, Раджабов е първи за Световната купа

Виктория Радева победи с белите фигури индийката Гоял Тарини в четвъртия кръг на световното първенство по шахмат за девойки до 18 години в Мумбай (Индия). С 3 точки и половина българката дели първото място с полякинята Хонората Кучарска.

Теймур Раджабов (Азербайджан) спечели турнира за Световната купа по шахмат в руския град Ханти-Мансийск. Във финала Раджабов победи китаеца Дин Лижън с 6:4 точки след тайбрек. Редовните 4 партии по класически шах завършиха 2:2 след две ремита и по една победа за двамата, а допълните четири партии по ускорен шах също завършиха реми. В блица обаче Раджабов постигна две победи и с това си заслужи чек за 110 000 долара от общия награден фонд от 1,6 милиона. С достигането до финала Раджабов и Дин си осигуриха класиране за турнира на претендентите, който ще излъчи съперника на Магнус Карлсен за световната титла.

В мача за третото място французинът Максим Вашие-Лаграв победи китаеца Ю Яни с 4:2, също след тайбрек. Участие взеха 128 шахматисти, сред тях и българинът Иван Чепаринов, който се състезава за Грузия.

Източник и снимка: БНР