България

Български МИГ-29 се разби край Шабла, надеждите за намиране на пилота не са големи

Военноморските сили на България провеждат операция по търсене и спасяване с кораби и вертолети в морето край Шабла, след като самолет на ВВС е паднал по неизяснени причини по време на учението, което се провежда там.

В  официално съобщение от Министерството на отбраната написаха:

Днес, 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

„Спасителните и издирвателни операции в Черно море продължават. За съжаление, предвид времето, което е минало от часа на инцидента, и всички налични данни по отношение на температура на водата и течения, колкото и е здрав да е човек, надеждите ни за намирането на майор Терзиев не са големи, независимо от това операцията продължава. Черната кутия на самолета все още не е намерена. Това каза служебният министър-председател Стефан Янев.