България

Б. Борисов: Да се обсъди идеята за създаване на единно държавно ВиК дружество

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод.

Премиерът коментира в детайли водната криза в Перник, като съобщи, че 

ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт. 

Държавата ще финансира  проекта:

„Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите – така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата“.

Борисов постави задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

„Така че  – помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде“.

На министър Петя Аврамова премиерът  постави задача за спешно стартиране на ТОЛ системата за таксуване на тежкотоварните автомобили 

въпреки готвените протести:

„Никакъв (месец) март. Само на Капитан Андреево минават 1 300-1 500 ТИР-а на ден – и минават България за десет лева. И смачкват мантинелите, смачкват магистралите. Никога, когато накараш някой да си плати  за дадена услуга, никога няма да е доволен. Който иска може да кара по страничните (пътища)“.

Борисов заключи, че два пъти през тази година хората са гласували доверие на коалиционното правителство. Поиска максимална мобилизация и много работа през следващата:

„Да се намалят грешките и пропуските, да се съсредоточим и да си довършим програмата до край. На думи другите са много силни, но като се върнете назад през годините ще видите – няма сектор,  министерство ли, сфера, в която да са били по-добри. Максимална мобилизация, твърдост, честност, прозрачност и обяснявайте всеки ден на хората какво да се прави“.За развитието на енергийните проекти премиерът Бойко Борисов отчете пред министрите, че българският интерес през годината  е бил защитен пред евроатлантическите партньори:
„Защитихме си го и както виждате работим на пълни обороти. Когато са изчистени от корупционни схеми и механизми, заради които беше спрян „Южен поток“ – заради корупция, не заради друго, щяхме и него да го защитим и неслучайно строителството сега е с един милиард е по-евтино. Ето я корупцията, тя е в тези разлики, има материален израз“.

На последното за годината заседание на кабинета министър-председателят отбеляза, че за  първи път няма протест на БАН. Той настоя за 

засилване на сътрудничество между министерство на образованието и университетите:

„Пазарът на труда има нужда от инженери, има нужда от конструктори, а там университетите малко произвеждат. Много пиари, много социолози, политолози“, коментира премиерът.

Министър- председателят подкрепи реформата в спорта и прелицензирането на всички спортни клубове и федерации у нас. Срокът за това изтича на 18- ти януари догодина.

Източник: БНР