България

Б. Борисов обяви икономически мерки за справяне с кризата

„Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравето, Министерство на отбраната и МВР. Това обяви премиерът Бойко Борисов тази вечер. И допълни: „По мерки и по отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 милиарда лв. ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие – заделени са половин милиард лв., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда. Ние гарантираме тези кредити. 200 милиона са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване работните места в засегнатите сектори – схемата 60:40 – мисля че ще надминат един милиард лв. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни, а това в хазната прави малко над 600 милиона лева, за да останат хората дотогава и в бизнеса“.

По думите му утре на Министерски съвет ще гласува около 50 милиона лева, за добавки на пенсионерите за Великден. „Ние като правителство и аз самият се ръководим от следното правило: „Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите“, каза още министър-председателят. Стана ясно, че ще има средства и за болниците.

„Всеки един бизнес ние трябва да го гледаме като писано яйце – да оживее, да оцелее, за да може да порасне и създаде“, каза Борисов и подчерта, че икономиката се трансформира.

Иначе от националния кризисен щаб съобщиха, че заразените с коронавирус вече са 218. Новият град, в който се появи COVID – 19 днес е Стара Загора.

Снимка: пресцентър на МС