БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Б. Рашков: Обикновен гражданин е получил два джипа за изтеглянето на парите за АМ ”Хемус”

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди тази вечер, че ако обвиненият по аферата „Хемус гейт“, то днес вече всички ще сме знаели, къде са задигнатите милиони, дали са в чужбина, в партийни каси, в нечия сметка. Рашков нарече престъплението в ефира на БТВ, че това е кражбата на века.

”С такова отклоняване на бюджетни средства, използвани са едни предварително измислени механизми. Освен това липсата на средствата и информация, която да се получава, че при изграждането на първите няколко лота, е ставало с недостатъчно средства и те са отишли някъде – в партийни каси, в чужди джобове или в чужбина”, заяви още той в предаването „Лице в Лице“.

По думите на Рашков обвиняемият за изнасянето на парите, предназначени за изграждането на АМ „Хемус“, е имал две условия, за да направи самопризнания: “Прокуратурата да не протестира мярката за домашен арест и да остане вкъщи, което е допустимо и не е нарушение на закона. Съдът е приел, че тази мярка е достатъчна. Това са неща, които са ежедневие. При наличие на предпоставки, споразумение може да се случи и то улеснява процеса. Освен това самият обвиняем да получи по-либерално наказание.“

„Този човек, който стана известен (бел. ред обвиняемият), той е един от тези възлови лица, които може да ни доведе по късия път – къде са онези 60 милиона. Дали са при известни политически лица, или не? Един друг участник е получил като подарък два жипа. Той е от банката. Той е един обикновен граждани, който се е съгласил да участва.“, разкри още вътрешният министър.