България

Ваня Нушева: Нужна е промяна в изборното законодателство

„Днешната дискусия е израз на нашия стремеж за това да стигнем до консенсус какви са необходимите промени в изборния закон и в практиката на институциите и партиите, така че да постигнем съответствие с международните стандарти“ каза в „Преди всички“ Ваня Нушева, програмен директор в „Прозрачност без граници“, по повод днешната дискусия на тема: ”Основи на демокрацията: прозрачност при финансирането на политическата дейност и почтеност на изборния процес в България”.

„Изборното законодателство се променя и в момента. Нашата дискусия е насочена към това какво законодателство би трябвало да имаме занапред, за да имаме честни и прозрачни избори. Ние имаме сериозни проблеми в изборния процес. Имаме изключително висок дял на организационните нередности, имаме сериозен проблем с купуването на гласове и с оказването на натиск, с контролирания вот в изборния процес. Трябват промени в изборното законодателство“ , категорично отчете Нушева.

„Нашите предложения обаче винаги се неглижират, когато се готви промяна в Изборния кодекс или изцяло в избирателния закон. Има три важни фактора в изборния процес, за да се гарантира неговата честност. На първо място е законодателството, практиката на политическите партии за провеждане на избори, за финансирането на кампаниите, и на трето място – да се реализират изборните правила така, както са записани в законодателството“. 

„При добра организация машинното гласуване може да бъде организирано, но така, както е разписан в закона сега, е безсмислено съчетаването на машинно и хартиено гласуване в една и съща секция“, коментира още Нушева./БНР/