Новини

Вековно дърво посреща туристи в Александрово

150-годишен полски ясен посреща туристи в хасковското село Александрово. Дървото, което до дни ще бъде обявено за вековно от Министерството на околната среда и водите, се намира в землището на селото близо до Александровската гробница.
За да насочат вниманието на обществото към опазването на дърветата деветокласничките от Езиковата гимназия Теодора, Дария и Виктория с помощта на доброволци облагородиха пространството около полския ясен, поставиха ограда и информационна табела.
Момичетата направиха и специални табели, които да насочват туристите да се отбият от главния път към мястото, където се намира вековното дърво. То е високо 14 метра, а обиколката на стъблото му е 3,9 метра.

Теодора, Дария и Виктория работят по опазването на дърветата в градска среда от началото на учебната година. Те направиха проучване сред хасковлии като потърсиха мнението им за състоянието на дърветата от общината и какви действия са необходими за тяхното опазване.
Те вече осъществиха няколко инициативи. Първата от тях бе по премахване на впилите се мартеници в клоните на дърветата.
Днес пък деветокласничките от Езиковата гимназия призовават всички хасковлии да им помогнат с почистването на дърветата в центъра от пирони и други метални предмети.
сн. Павел Данев