Здраве

Витамин К забавя стареенето

Недостигът на витамин К в организма може да ускори състаряването, предупреди диетологът Инна Пичугина. При липса на този витамин, съдържащ се в зелените храни, интерлевкинът в организма намалява, което причинява проблеми с имунната система и стареенето се ускорява.

Витамин К е от групата е мастноразтворими витамини. Той е необходим за синтеза на протеините и участва при кръвосъсирването. „Ако някъде има увреждане на съдовете, той образува съсирек и кървенето спира“, обясни Пичугина.

Този витамин е необходим за нормалното функциониране на бъбреците, а също така помага за взаимодействието на калция с витамин D, който е важен за костната система и съединителната тъкан. Освен това е необходим за развитието на костната структура при децата, възрастните хора предпазва от остеопороза.

Много витамин К се съдържа в зелените храни като спанак, марулята, зелето, както и в черния дроб.

БГНЕС припомня, че според изследване на учени Нидерландия и Белгия, дефицитът на витамин К предизвиква усложнения и може да доведе до летален изход при боледуване от COVID-19. Експертите са установили, че липсата на витамин К е един от важните фактори, водещи до по-тежко увреждане на белите дробове от COVID-19.

Дефицитът на витамин К води до съдови увреждания и образуване на тромбози, които причиняват тежки усложнения и внезапна смърт при коронавирус.

Специалистите препоръчват консумацията на повече зелени зеленчуци, мазни сирена, мляко и краве масло, за да се поддържа необходимото количество витамин К в организма. /БГНЕС и РИА Новости/

снимката е илюстративна