НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Водата на Хасково поскъпва, става 3.50 лв за кубик

Водата в Хасково ще поскъпне. Според неофициална информация един кубик ще струва 3.50 лв. Последната дума е на КЕВР. Там вече е подаден бизнесплан от ВиК Хасково. Днес на пресконференция стана ясно, че е предвидено увеличение. Инж. Лозко Лозев от водното дружство обаче не каза с колко ще скочи цената. Сега в областния център един кубик струва 3 лв. „Много фактори се вземат под внимание“, каза Лозев и допълни, че бизнеспланът е подаден в КЕВР през април. Той информира още, че се предвиждат инвестиции във ВиК инфраструктурата.

Днес на пресконференция бе официално съобщено, че пада забраната за използване на водата за пиене, готвене и къпане. Началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова информира, че въпреки добрите показатели на водата, мониторингът ще продължи. Според областния управител д-р Стефка Здравкова показателите на уран и алфаактивност са в допустимите стойности.

Кризата с водата в Хасково заради естествен уран и радиация продължи 3 години. Толкова време не беше позволено да се консумира водата в чешмите ни. Правителството отпусна 2 млн., лв за преодоляване на кризата.

Кметът Станислав Дечев също прие новината с облекчение. Той съобщи, че по време на тригодишната забрана от кметството са похарчени 706 000 лв за бутилирана вода на детските градини, училищата, социалните домове.

По случая с урана имаше и разследване, което не установи виновен.

Градоначалникът съобщи още, че до 3 години ще започне осъществяването на воден цикъл в Хасково.

снимка: община Хасково