България

Военният министър: Оградата с Турция е ненадеждна

Оградата по границата с Турция е с дупки, тя е ненадеждна. Трябва ни съвсем друго съоръжение, с бетонни стени и прегради с три метра височина, настоя пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Министър Стоянов бе категоричен, че в момента преградното съоръжение по границата с Турция не върши нужната работа.

„Мигрантите правят дупки, много са изобретателни, а дори и камерите са поставени на малка височина и не обхващат голям периметър, стана известно от думите му. Освен това видеонаблюдението е насочено към българската граница, а е по-добре да е обърнато към турската страна“, посочи той, като аргументацията му е да се вижда какъв е подходът на мигрантите.

„Височината, на която са поставени камерите, не е достатъчна. Това съоръжение в този вид е, меко казано, ненадеждно. Ако камерите са по-нависоко, ще може да се вижда и по-надалеч. Няма да стане с кърпене, трябва да се помисли за друго съоръжение, с бетонни стени, с прегради с височина три метра. Справяме се с мигрантския натиск, но се справяме с цената на човешки животи“ коментира още военният министър.

Димитър Стоянов не скри, че част от задълженията на военнослужещите по граница е и „кърпенето“ на оградата.

Близо 40 военни в момента се занимават с това, други над 150 служители на Министерството на отбраната също са командировани по границата.

„Мигрантският поток е силен. Мигрантите проявяват изобретателност, но това, че натискът е силен, не значи, че е пропуснат“, отбеляза още МО шефът./БНР/