Новини

ВСС твори бъркотия в областите Хасково и Стара Загора/АУДИО/

Висшият съдебен съвет са на път да сътворят изключителна бъркотия в съдебната система, която обхваща областите Хасково, Ямбол и Стара Загора. Причина затома се оказва новата съдебна карта на страната, която предвижда закриването на съдилища.

Днес се проведе обществено обсъждане за закриването на съда в Тополовград и слеването с този в Харманли. Оказа се, че единствените, които подкрепят тази идея са кадровиците на Темида. Съдии, прокурори, полицаи и адвокати не подкрепят идеята.

Председателят на Окръжен съд Хасково и кандидат за ВСС – Миглена Тянкова нарече предложението – неудачно. /Чуйте/

Милена Семерджиева е съдия от съда в Тополовград. Тя също смята, че идеята за сливането е нестабилна. Тя изтъкна и конкретен пример /Чуйте/

Районен съд Харманли е един от най-натоварените съдилища в страната, посочи председателят Минка Китова. /Чуйте/

Ако ВСС все пак вземе решение за обединение на двете съдилища, ще се стигне до още един проблем. В съда в Харманли има само една съдебна зала.

Тази идея на ВСС определено ще доведе до отказ от правосъдие.

На общественото обсъждане днес в Хасково присъстваха и прокуратурата, и полицията. Те също са на мнение, че Тополовград трябва да премине, не към Харманли, а към Елхово.

Утре членовете на ВСС ще обсъждат закриването на съда в Раднево и сливането му към Районен съд Стара Загора. В Раднево също няма одобрение.