НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

В. Божков: Прокуратурата да спазва законите. Обвинението: Това е хибридна атака

Издирваният бизнесмен Васил Божков призова прокуратурата да спазва българските и международните закони и да се въздържа от емоционални изблици. Това става ясно от разпространено прессъобшение от пресцентъра на „Нове АД Холдинг“. В него се казва още, че Васил Божков, че повече няма да разговаря с журналисти и това е за неопределен период от време.

Говорителят на Главния прокурор Сийка Милева се оплака, че Васил Божков води хибридна атака срещу прокуратурата. Дарик нюз съобщи, че тя е заявила: „Това е хибридна атака срещу прокуратурата от обвиняемия Божков и свързаните с него лица, че предметите се изсипват в чували. Предметите не се изсипват в чували. Те се изземват по законоустановения ред, в присъствието на най-добрите експерти“.

В изявлението си Божков твърди, че властите са предприели незаконни действия, сред които налагането на запори на сметки на фирми и частни лица без влязъл в сила ревизионен акт, изземването на имущество на частни лица без съдебно разпореждане, изземването на предмети със световна културно-историческа стойност от музей без съдебно разпореждане.

Прокуратурата е поискала от министъра на културата Боил Банов съдействие при изземването на колекцията от произведения на изкуството и антики на Васил Божков. Колекцията ще бъде в Националния исторически музей.

Междувременно самолетът на Васил Божков кацна в Атина от Дубай малко преди 15 ч. днес, според сайта radarbox24.com, който следи граждански полети в реално време. В Дубай самолетът е кацнал в неделя сутрин, като е излетял в събота вечерта от София. Часове преди това е летял от Париж до София.

Бизнесменът твърдеше, че се намира в държава на Балканите. „Аз съм в чужбина по работа. Не се укривам, стоя си в чужбина, но не мисля, че трябва да се връщам в България, чувствам се застрашен. Страхувам се да се върна в България, страхувам се за живота си. Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор се страхувам да се върна. Не съм престъпник“, цитира думите на Божков – OFFNews.bg.

One thought on “В. Божков: Прокуратурата да спазва законите. Обвинението: Това е хибридна атака

Коментарите са затворени.