БългарияНовини

В. Мутафчийски: Не всички с висока температура се вписват, че са с КОВИД-19

„Няма инструкции към болниците да записват пациенти с висока температура като болни от коронавирус. Няма и такова отношение към пациентите. Висока температура е симптом на редица заболявания. Ако все пак това се случва някъде, то хората имат право да протестират“. Това заяви тази сутрин ген. Венцеслав Мутафчийски след като бе запитан дали вярва, че 99% от починалите досега са от КОВИД-19.

В интернет обаче всеки ден се появяват хора, които твърдят, че заради висока температура са били вписани в графата на болните от вируса.

Малко по-рано Мутафчийски бе запитан и защо всички, които са с придружаващи заболявания се съобщават, че са починали от КОВИД-19, въпреки че СЗО препоръчва хората с инфаркт и инсулт да не се третират като починали от коронавирус. „В България това не се случва. Винаги медицината се е борила за живота на всеки. Никой в момента не може да бъде сигурен колко щяха да живеят тези хора, ако не беше вируса. Лично моята идея, е че можеха да живеят поне още 10 години“, каза той.

Журналисти посочиха случаи, в които хора от инфаркт и инсулт се вписват като починали от коронавирус.

Ген. В. Мутафчийски отказа да коментира думите на доц. Атанас Мангъров, който вчера заяви, че в България няма нито един човек починал от коронавирус, а от придружаващи заболявания. „Това е гавра с паметта на починалите. Изказвам съболезнования на близките“, допълни генералът.