БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

В Социалната комисия: Минималната заплата да е поне 50% от средната

Минималната заплата да е поне 50% от средната, реши Социалната комисия, която прие на първо четене внесените от БСП промени в Кодекса на труда. Социалните помощи вече ще зависят от официалната линия на бедност, а не от така наречения гарантиран минимален доход, както е сега.

Това реши парламентарната социална комисия, която одобри на второ четене внесен от правителството проект за промени в Закона за социалното подпомагане.

Депутатите от комисията решиха, че и семействата с ученици от втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ. В момента такава помощ получават само първокласниците и записаните в осми клас.

Парламентарната Социална комисия одобри единодушно на първо четене внесен от БСП проект за промени в Кодекса на труда, според който минималната заплата ще бъде не по-малко 50% от средната за предходните 12 месеца. Според експертните сметки в проекта това са 850 лв. за 2023 година. Народните представители от различните групи се обявиха „за“ ясен механизъм за определяне на най-ниското възнаграждение и за промени в текстовете между първо и второ четене.

Социалните помощи ще се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на правителството, реши още Социалната комисия. В момента помощите са обвързани с така наречения гарантиран минимален доход, който е 75 лв.

Линията на бедност догодина ще бъде 504 лева, което е с 22 процента увеличение спрямо сегашната.

Семействата с ученици във втори, трети и четвърти клас също ще получават еднократна помощ, реши на второ четене още комисията, като одобри промени в Закона за семейни помощи за деца – такава помощ сега се дава само на записаните в първи и в осми клас за покриване на част от разходите в началото на учебната година – тази помощ е в размер на 300 лева. Предложението за промяната беше направено от БСП.

Председателят на комисията Георги Гьоков от групата на социалистите коментира: „Ние сме предложили от първи до четвърти клас, за да направим първата стъпка, за да не натоварваме излишно бюджета с евентуално разширяване до осми клас или до тогава, докогато е задължителното образование по Конституция в Република България“.

По предложение на ГЕРБ-СДС отпадна изискването децата да са записани само в държавно или общинско училище, тоест помощ ще получават и тези, които са в частни училища.

Деница Сачева се аргументира, че по този начин няма да има дискриминация: „Всяко българско дете трябва да получи тази помощ от 300 лева, първи клас е все пак в началото на пътя в училище, осми клас е началото на гимназиалния етап на образование и тогава също има по-високи разходи“./БНР/