Новини

В Хасково заработи Център за грижа за хора с психични разстройства

Община Хасково приключи изпълнението на проект „Създаване на подходящи условия за подкрепа в общността, чрез изграждане на Център за грижа за лица с психични разстройства“.

Проектът се осъществи с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността му е в размер на 569 591.81 лв., от които: 484 153.04 лв. е съфинансиране от Европейския съюз, а 85 438.77 лв. – националното финансиране.

С реализирането на проекта ще се осигурят по-добри условия за живот на потребителите, без значение от техния пол, етническа и религиозна принадлежност. Настанените в Центъра лица ще имат възможност да придобият трудови навици и да се социализират, в резултат на всекидневната работа с тях.

Настаняването ще става със съдействието на Агенцията за социално подпомагане и Министерството на здравеопазването, след направена социална оценка на потребителите и определяне на индивидуалните им потребности. Грижа за тях ще полага квалифициран персонал, състоящ се от управител, социален работник, медицински специалисти, трудотерапевти, болногледачи. Всекидневната работа с настанените лица ще доведе до тяхната социализация в обществото.

Изграденият Център за грижа за лица с психични разстройства ще допринесе за задоволяване на конкретните нужди и проблеми на територията на Община Хасково и целевите групи. Това ще разреши частично наболял проблем, който е валиден за почти всички български общини, а именно: липсата на условия за предлагане на интегрирани социални услуги. Чрез създаването на новата специализирана услуга част от тези проблеми ще се разрешат, казаха от общината.

сн. община Хасково