Новини

В Хасково: Осъдиха ВСС да плати 600 лв на Иван Ванчев

Бившият окръжен прокурор на Хасково Иван Ванчев осъди кадровия орган на съдебната система – ВСС, за 600 лв. Той поиска 120 000 лв., обезщетение за неимуществени вреди, които е претърпял след отстраняването му от поста през 2013 г.

В края на юли 2013 г. Ванчев бе отстранен заради досъдебно производство. Според прокурора по делото Елеонора Иванова той е бил разследван за документно престъпление. Защитата на Иван Ванчев обаче твърди, че досъдебното производство е било водено срещу неизвестен извършител.

Свидетелите заявиха на процеса, че Иван Ванчев е бил притеснен и шокиран от случилото се, не можел да спи, избягвал контакти, налагало се да обяснява, че не е виновен. От прокуратурата заявиха, че искът от 120 000 лв., е завишен.

В крайна сметка съдия Павлина Господинова е преценила, че ВСС трябва да заплати на Иван Ванчев сумата от 600 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от незаконосъобразен административен акт. Нейното решение може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Снимка: DarikNews