България

“Галъп“: По-слаба избирателна активност в София, Варна и Пловдив

Според данните от екзит пол на “Галъп интернешънъл“ избирателната активност към 11 часа в Столична община е 4,6%.

В община Благоевград 13,8%.

В Пловдив 4,1%.

Във Варна 4%.

“Ако направим съпоставка с първи тур, избирателната активност е по-ниска навсякъде, освен в Благоевград, където тя е горе-долу колкото тази в първи тур. Първите прогнозни данни на “Галъп интернешънъл“ ще бъдат представени в края на изборния ден по БНР“, каза Светлин Тачев от агенцията.

Изпълнителният директор на „Галъп Интернешънъл“ Първан Симеонов каза за БНР, че ниските стойности към 11 ч. все още не са знак, че активността за целия ден ще е по-ниска

„Тепърва ще се разбере. От тези избиратели, например в София, които останаха без свой кандидат на втория тур, голяма част припознават свои кандидати за районни кметове например, а и не са най-активните в сутрешните часове. Тоест, тепърва ще се види дали в следобедните часове те ще излязат и гласуват. Във всеки случай, ако те излязат и гласуват ще стане интересно. Що се отнася до Благоевград, там по всичко личи, че в момента е интересно, защото активността е доста висока. В Пловдив трябва винаги да имаме едно наум…“.

Симеонов призова слушателите да не гледат класациите от вота в началото на деня

„Като професионалист го казвам! В сутрешните часове, натрупванията са още малки. Това е локален вот. Там трябва да стане поне ранния следобед, за да започнат устойчиво да се държат числата…. Всички агенции, които са следели София на миналия тур, ще ви кажат, че в първите часове имаше много странни резултати. Обикновено това се обяснява точно с опита за масирано гласоподаване, което „да направи резултат“, който после да има своето психологическо влияние, появявайки се именно в тези класации“.

Може да се окаже, че „не подкрепям никого“ решава избора в София

Очакванията са много хора да не са избрали един или друг кандидат, а „не подкрепям никого“, което е повод за замисляне. В мажоритарни избори гласът „не подкрепям никого“ на практика е кандидат, предупреди Симеонов. 

Източник и снимка: БНР