БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ген. В. Мутафчийски: Не е време за разхлабване на мерките

„Не е време за разхлабване на мерките в България. Снощи беше показана телевизионна анкета, в която 99% от хората смятат, че ситуацията се преекспонира. Не е така. Ситуацията е тревожна“. Това заяви днес началникът на оперативния щаб ген. В. Мутафчийски, въпреки че заразените в България са под 1 000 души. Той допълни, че няма основание да се облекчава и влизането в София.

„Не допуснахме разруха на здравната система, както стана в други държави. Затова хората у нас се създаде усещане, че няма опасност“. Параболата се изкриви нагоре, не стръмно, но все пак нагоре“, обясни още той. По думите му стана ясно, че разходките в парковете скоро няма да бъдат разрешени. Той постави под съмнение и тв анкетата.

Мутафчийски беше запитан и затова, защо трябваше в 23 часа снощи да се дава извънреден брифинг, на който се съобщи, че няма опасност от радиация в България от Украйна и че така се внася допълнително напрежение и психоза.

„Да не беше удачно времето, в което да се съобщи, но напрежението ескалираше. Това беше решението, обсъдено с премиера, за да няма притеснения у хората“, каза Мутафчийски. И добави, че в последната седмица заради пожара край Чернобил се появили фалшиви новини, че радиацията идва към България, че хората днес трябва да си затварят порзорците, да приберат прането си и цветята си.