БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ген. В. Мутафчийски отказа да отговори на някои въпроси

Началникът на националния оперативен щаб ген. В. Мутафчийски отказа да отговори на няколко въпроса днес сутринта. Питанията, които не получиха отговор бяха: „Вярва ли на думите, че 30 000 души са починали от коронавирус за една нощ в Европа?“, „Колко от заразените в България са болни“, „Къде се намираме ние“.

Въпросите бяха зададени от телевизия : 7/8 и сайтът Флагман.бг. А повод за един от въпросите беше твърдение на доц. Атанас Мангъров за мащаба на заразата в България.

„Няма да коментирам твърденията на други“, отсече видимо изнервен Мутафчийски, а дали вярва, че 30 000 са починали за една нощ, той си изключи микрофона.

Преди това Мутафчийски отговори на въпрос, свързан с коментар от Европа, че България е единствената държава от Съюза, в която се регистрира ръст. „Да, това е така. Ние не сме го отричали. Все още здравната ни система може да се справи, въпреки че има хора, които твърдят, че няма коронавирус.

Ген. В. Мутафчийски отговори на БНР, че не е слабост, че има заболеваемост в болниците сред медицинския персонал. „Броят на заразения медицински персонал, който работи в КОВИД отделенията е по-малък от този в другите отделения“, каза той.

Тази сутрин бе зададен и въпросът, който засяга конторолът на летищата и бе посочен за пример жената от хасковското село Криво поле, която се прибра с полет от Нидерландия на 26 април. Тя е имала нужда от лекарска помощ още на борда на самолета, но след това е напуснала летището в столицата. От НОЩ коментираха, че жената, която сега е в тежко състояние в хасковската болница, е била гонена на аеропорта и че е отказала да остане в болница. Преди дни здравният инспектор на България д-р Ангел Кунчев категорично отрече, че на летище София на 26 април е потърсена помощ от болна жена .

„Пасажерите бързат да се прибират по родните места, заявиха от щаба.