НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

ГЕРБ и Патриотите: Работникът да заплаща първия ден от болничния

Първият ден от болничния да е за сметка на работника, а не да се заплаща от работодателя или държавата. Това е договорката на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на политически съвет на управляващата коалиция с участието на премиера Бойко Борисов. Това решение предизвика остра реакция на синдикатите, откъдето заявиха, че не са съгласни.

Бизнесът одобрява да не плаща първия ден боледуване. В момента бизнесът поема първите три дни боледуване.

„Тези около 60 млн. лева, колкото струва в момента плащането на първия ден от болничните от работодателите, да бъдат взети от джоба на българския работник и служител. Майките с малки деца до 2-3 години обикновено десетина пъти годишно излизат в болнични, защото техните деца боледуват. Това значи половин заплата на тази майка да бъде иззета. Как и по каква причина и защо трябва да бъде дадена на работодателя, вместо да бъде от джоба на работника или на тази майка. Не виждам основание за това. Това няма да реши проблема с фалшивите болнични по никакъв начин“, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров за БНР.

Готови сме да чуем всички аргументирани мнения и ще търсим балансирани решения. Готови сме на диалог, каза пред националното радио Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.