КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Германия отпуска безпрецедентна помощ за бизнеса

В понеделник Taran.news започна да публикува какви мерки вземат правителствата по света, за да спасят бизнеса и да облекчат гражданите си заради кризата. В началото на седмицата представихме набелязаните мерки от Турция. Днес Ви предлагаме да прочетете в Германия какво правят.

Германското правителство прие пакет от мерки в помощ на частните компании и различни групи от населението, които в най-голяма степен могат да пострадат от разпространението на CОVID-19. Това обяви днес финансовият министър Олаф Шолц, цитиран от световните агенции.

Предвижда се през текущата година държавният дълг да бъде увеличен със 156 млрд. евро заради програмата за правителствена подкрепа.

Днес пакетът законопроекти ще бъде обсъден от Бундестага.

Какво предвижда помощ

  • Малки компании и частни предприемачи ще могат да получават преки субсидии до 15 000 евро.
  • Създава се фонд в помощ на големите предприятия, който ще акумулира около 600 млрд. евро, като държавата си запазва правото при нужда да изкупи дял от стратегически важни компании.
  • Държавната банка Ка еф Ве (KfW) ще приложи програма за неограничено кредитиране на бизнеса. Молби за подпомагане се приемат от днес.
  • Компаниите ще могат да прехвърлят служители си на непълно работно време. Възможността за това ще бъде уредена със специален закон.
  • Германските болници ще получат финансиране от над 3 млрд. евро.
  • Федералното правителство поема по-широки правомощия за подобряване на санитарно-епидемиологичните условия.

Какви са последиците за икономиката

Германия ще се сблъска с продължителна рецесия заради кризата с коронавируса, прогнозира германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank). Мерките срещу разпространението на болестта имат значителни икономически последици и икономическото възстановяване ще започне, едва след като заплахата от пандемията бъде ефективно овладяна, посочва институцията в месечния си доклад, цитиран от ДПА.

Изпадането в продължителна рецесия не може да бъде предотвратено, подчертава Бундесбанк.

„Най-малко с 5-6 процента ще спадне икономическият ръст“, прогнозира министърът на икономиката Петер Алтмайер. Анализите на икономисти обаче сочат спад с до 20 процента.

Най-силно засегнати са услугите, насочени към вътрешния пазар и свързани с потребителите, които досега тласкаха напред германската икономика. Сред тях са хотелиерството и ресторантьосртвото, развлекателната индустрия, търговските изложения и авиокомпаниите. Очаква се спад и в търсенето на германски износни стоки.

Източник: Dir.bg Снимка: Money.bg