КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Гешев напусна заседание на ВСС, кадровиците не посмяха да гледат оставката му

С мнозинство от 14 гласа срещу 4 пленумът на Висшия съдебен съвет отказа да разгледа като допълнителна точка в дневния ред писмото на Съюза на съдиите в България, с което най-голямата съсловна организация за пореден път настоя кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване. Предложението за обсъждане на декларацията, в която съдиите остро критикуват действията на Гешев, бе направено от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Още в началото на обсъждането на въпроса дали изобщо да се дискутира писмото на Съюза на съдиите главният прокурор Иван Гешев обяви, че въпросът го касае формално, и напусна заседанието. В отговор Лoзaн Πaнoв подчерта, че държи главният прокурор да участва в такъв дебат, а не да напуска заседанието демонстративно, защото присъствието му не е негово право, а задължение.

По думите на председателя на ВКС Гешев прави опит да похити правото, като го изведе от съдебната зала. Панов обвини главния прокурор в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като „бухалка за врагове и чадър за приятели“. По думите му Гешев лековато определя като нападение от подсъдими олигарси критиките срещу действията на прокуратурата. Той подчерта, че България е в имиджова криза и е най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.

Панов добави, че е очаквал Гешев да събере смелост и да обясни пред пленума от какво са продиктувани действията му на „евтин популист“, и изрази надежда, че Бюрото за защита на свидетели няма да посети Върховния касационен съд или дома му. Панов добави, че това е практика, която Гешев прилага към всеки, който си позволи да го критикува.

Искането за обсъждането на въпроса бе подкрепено единствено от съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Те са на мнение, че темата е важна и трябва да се обсъди, тъй като по думите на Керелска именно ВСС е органът, който е избрал този главен прокурор. Заради това именно ВСС трябва да разгледа въпросите за действията на главния прокурор, тъй като дължи отговори на обществото. По думите й дори е обидно, че някой друг трябва да приканва кадровия орган да започне дебат по тези теми.

Дишева припомни, че с измененията на Закона за съдебната власт от 2016 г. е регламентирана отговорността на тримата големи. „Ако продължаваме да мълчим, въпросите към нас ще бъдат задавани по друг начин с такива обръщения“, коментира още Дишева.

Прокурорът Георги Кузманов обяви, че това да обсъждат декларации на всякакви неправителствени организации не почива на никаква законова процедура и че с това се създавало „изкуствено противопоставяне между съдиите и прокурорите“.

В крайна сметка пленумът прие да разгледа декларацията на Съюза на съдиите в България на следващото редовно заседание на пленума на 22 октомври./Дневник/

Заглавието е на Taran.news