КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Говори овчарят, който сложи МВР в малкия си джоб, не се чувства герой/ВИДЕО+АУДИО/

Ердинч Аптиш е човекът, който успя да залови стрелецът от село Сърница – Бейсим Салиф. Той в началото на седмицата се скара със свои съседи, стреля с незаконна пушка и се укри. Това вдигна на крак полицията, а в малкото родопско село пристигнаха дори елитните отряди на МВР. Акцията на полицията обаче се оказа провал. Бейсим Халиф, който днес се изправя пред Окръжен съд Хасково, бе заловен от 47-годишния Ердинч Аптиш. Екипът ни се срещна с него късно снощи на бензиностанция край кърджалийско село.

Ердинч, как разбра, че срещу теб е мъж, който се издирва от полицията?

Първо видях във Фейсбук. Така разбрах, че в Сърница има барети, жандармеристи. После полицай ми каза и ми прати снимка. Отидох в село Душка, където мой приятел ми помага при отглеждането на животните. Там се оказа и Бейсим с насочена пушка към мен. Първоначално имах съмнение, че е той.

Полицията не съобщи, че ти си го задържал, но стана ясно, че е така. Как се случи?

Запазих самообладание. Гледах го в очите. Не поглеждах на никъде. Успях да му изтръгна пушката и го ударих с приклада в лицето. После му вързах ръцете и краката. Постоянно поддържах по телефона връзка с полицай, който ми казваше какво да правя. Така научих, че към мястото идват главният секретар и баретите. 

Чувстваш ли се герой, защото ти свърши работата на полицията, въпреки че в Сърница бяха барети, жандармеристи…?

Не, не. Господ ме подтикна. Знаеш ли, няколко дни преди да стане този случай се видях с един приятел. Неговият баща сънувал, че съм в кръв. И тази случка дойде след два дни. Имам две деца. Да са ми живи и здрави. Този човек можеше да убие други хора. После чух от полицаите, че е имало патрон в цевта. Колко е вярно, не знам.

А имаше ли полицаи, които ти благодариха, защото ти им свърши работата на практика?

Да. Още първите полицаи, които дойдоха ми стиснаха ръката. После и баретите и главният секретар. Даже той след като ми стисна ръката ми каза: „Много хубава работа свърши“.

Защо Ердинч се разплака по време на интервюто и какво още каза той чуете и вижте в аудиото и видеото, което подготвихме за Вас: