НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Гр. Караджов в Тополовград: Малките общини трябва да бъдат приоритет на държавата

Сериозният проблем с липсата на дърва за огрев, обезлюдяването на общината, лошите пътища, липсата на инвестиции, които да създадат нови работни места, застрашения достъп до здравеопазване. Тези проблеми споделиха жителите на Тополовград на предизборна среща с Гроздан Караджов и кандидатите за народни представители от ИТН в област Хасково на среща в читалището на града. Срещата предизвика огромен интерес и залата бе препълнена.

Последва дълга дискусия, в която Гроздан Караджов подчерта, че малките общини трябва да бъдат приоритет в държавната политика, защото те имат най-остра нужда от финансова подкрепа.

„Ресурс има – и европейски, и национален, важно е как се планира и как се разходва. Привличането на инвестиции зависи от инфраструктурата, която даден район може да предложи. Затова и трябва да се работи точно в тази посока. По Плана за възстановяване и устойчивост ще влязат в държавата 12 млд. Това е огромен по себе си ресурс, който трябва да помогне и на най-изостаналите региони „, каза той.

„Като министър на регионалното развитие бях стартирал работа по промени в законодателството, за да могат по-лесно да се реализират големи инфраструктурни проекти, като например автомагистрала Струма, и да се намали административната тежест при изготвяне на документацията им “ – допълни първият в листата.

Жителите на Тополовград отделиха специално внимание на проблема  с липсата на дърва за огрев и забраните, които получават от отговорните институции.

„Износът на българска дървесина заради по-високата изкупната цена навън е причината да липсват дърва за огрев“ –  посочи Гроздан Караджов и уточни, че като втори и единствен енергиен ресурс след електричеството, дървата за огрев могат и трябва да бъдат подсигурени за жителите на Тополовградска община.

„Имахме големи очаквания от новите лица на „Продължаваме промяната“ в политиката. Но още през март всички бяхме попарени с гореща вода, тъй като редица важни въпроси, които стояха за решаване, се забавиха и не се решаваха по най-добрия начин. Още тогава ние от ИТН предупредихме коалиционните си партньори, че такова нещо като неизпълнение на обещанията няма да търпим. За нас беше много важно, каквото обещаем на хората, да го направим. Искахме да работим и да решаваме проблемите, но срещахме само пречки. Въпреки това не малко беше свършено от наша страна за тези кратки 7 месеца.“, каза в началото на словото си Гроздан Караджов.

Кандидат-депутатът Силвия Бакърджиева допълни, че въпреки доброто  коалиционно споразумение, договорено между четирите партии, мерките и политиките не са били изпълнявани. Общото усещане е било, че решенията са се взимали еднолично и така се е блокирала работата на много от министерствата.

Областният координатор Петко Кущирев сподели своите наблюдения от случващото се с ИТН. По адрес на партията са се изсипали куп лъжи, което е обезверило много хора, но истината е другаде.

„Аз като областен координатор мога да ви кажа, че не съжалявам нито за минута, че подкрепям идеята и партията, в която членувам. Изсипаха се много лъжи. Те ни мотивираха да продължим напред с по-голяма енергия и по-голям заряд“ – довърши областния координатор.

Друг обсъден проблем беше кризата с отпадъците и начинът на тяхното събиране и извозване. Силвия Бакърджиева обърна внимание, че в сектор Отпадъци е необходима цялостна реформа – и по отношение на събирането и оползотворяването и по отношение на съществуващите депа със запълнен капацитет. 7 месеца са били крайно недостатъчни да се стартира тази реформа.

Не на последно място беше остро поставен въпрос и за нормите в екологичното законодателство, които възпрепятстват както инвестиционната дейност, така и добива на дърва в собствените имоти на гражданите. Силвия Бакърджиева подчерта, че екологичното законодателство не трябва да се използва като бариера на стопанската дейност и балансът трябва да бъде намерен, за да се развиват адекватно всички сектори. За съжаление по-скоро блокаж и субективни решения са били вземани от ръководството на Министерството на околната среда и водите в първите седем месеца на 2022 г.

В завършек Гроздан Караджов категорично заяви, че е работил и ще продължава да работи за хората, защото не едната депутатска заплата и пост са тези, които го мотивират да продължава да се бори, а постигнатото до момента, доверието и подкрепата, които хората имат в него и неговия екип. Три според него са необходимите неща, за да се реализира държавната политика – визия, експертиза и политическа воля. Ако всичко е налице, значи вървим в правилната посока.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!