България

Дадоха гратисен период за маските

„Мненията за носене на маска са противоречиви. Световната здравна организация не препоръчва здрави хора да носят маска“, каза тази сутрин на редовния брифинг ген. В. Мутафчийски, шеф на оперативния щаб. На журналистически въпрос, дали знае, че маски по аптеките няма, той отговори: „Вчера си закупих маска от кварталната аптека за 3.50 лв, съвсем обикновена“.

След това Мутафчийски съобщи, че се дава гратисен период до 00 часа в събота за снабдяване с маски от хората, а РЗИ и полицията ще детайлизират, какво значи обществено място. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, е да се слагат от всички българи на обществени места. Стана ясно, че в света само Израел и Австрия е задължително да се носи маска.

„Ясно е, че мерките не могат да срещнат 100% разбиране. Нямаме доказателства, че този вирс се държи като всички останали“, каза още той.

Силистра е новата област, където се е разпространил коронавируса. Там е заразено възрастно семейство. Общо в страната вече са 379 души, пипнали вируса. Най-малкия пациент е на 3 години, а най-възрастния на 86 години.