КоментариПРЕПОРЪЧАНИ

Две партии – една цел: неудобните журналисти вън!

По-възрастните българи навярно си спомнят един масово разпространен лозунг от времето на тоталитаризма – „БКП, КПСС – две партии, една цел!“. Целта, естествено беше „светлото бъдеще“.

В сряда две български (?) партии превърнаха думите в дела. Лидерът на Възраждане  Костадин Костадинов напусна собствената си пресконференция, след като „неудобните журналисти“ отказаха да се подчинят на призива му да излязат от залата на БТА, където се провеждаше брифингът. Според Костадинов те били „чуждестранни агенти“. Термин, използван от Кремъл в усилията му да замени свободните медии с правителствена пропаганда.

В Хасково пък местният лидер на БСП – др. Камен Тодоров, призова репортер на Taran.news да напусне пресконференцията на партията, защото си е позволил да задава въпроси по неудобни за партията теми, като например срива им на парламентарните избори./Чуйте/

Според др. Тодоров темата на деня е отменената от съда такса смет в Хасково. Безспорно тема, интересуваща гражданите на Хасково. Но след решението на Върховния административен съд за отмяната, което не подлежи на обжалване, и широкото му отразяване в медиите, последващите политически коментари са по-скоро пиар от типа „Казахме ли ви, че ще стане така“. Всякакви въпроси извън удобната тема са изключени. „Ако не ви е интересна темата, напуснете!“ Повторено няколко пъти.

Общата цел на двете партии – брифинги само пред правилни медии и никакви неправилни въпроси. А по въпроса за интереса, малко данни. На парламентарните избори през април 2021 г. БСП има 16 402 гласа в областта, през юли същата година 12 642, през ноември 8515, а на 2 октомври 2022-а – 7013 гласа. Забелязвате ли намаляващия интерес на гражданите към партията на др. Тодоров и засиления интерес на др. Тодоров да не се повдига тази тема? Затова др. Тодоров гони журналистите, задаващи подобни въпроси, защото според него трябва да има други, правилни питания. Към тези данни трябва да добавим и броя на избирателите – 226 344, колкото и да са условни предвид липсата на актуализация на избирателните списъци. Така процентът на столетницата спрямо общия брой на избирателите клони към обидно малка цифра, дори не число.

Така възниква и логичен въпрос. Но няма да го зададем на др. Тодоров, за да не ни изгони, а на кмета на Хасково. Г-н Дечев, редно ли е партия, към която има мижав интерес от страна на гражданите, да ползва общински имот за офис срещу символичен наем? Защо трябва всички граждани на Хасково да са ощетени заради интересите на един файтон хора?

А към др. Тодоров вместо въпроси, на които така или иначе няма да отговори, подарък една импровизирана епиграма:

„От килията крадец рецидивист съветва:

Другари и господа,

съвет безплатен давам:

Не вземайте властта,

рано или късно ще ви хванат!“

Теодор Петров