България

Делото за видеонаблюдението на изборите ще се гледа в административния съд в София

Делото за видеонаблюдението при броенето на бюлетините ще се гледа в Административен съд София-град, съобщиха от Върховния административен съд. То е по жалба на Коалиция „Демократична България – Обединение“ срещу решение на ЦИК за утвърждаване и публикуване на Указания относно обработването и защитата на личните данни в изборния процес.

Възраженията на „Демократична България“ са срещу частта от указанията, според която „правата и задълженията на застъпниците и наблюдателите в изборния ден не допускат заснемане на процеса на броене на бюлетините и установяване на изборния резултат, защото това съставлява обработка на лични данни, недопустима от закона“. 

В жалбата си от „Демократична България“ твърдят, че ЦИК и Комисията за защита на личните данни са се произнесли извън правомощията си и въвеждат забрани, които не са законоустановени.

Сезираният от коалицията Върховен административен съд обаче я препращат по подсъдност в Административен съд – София-град, защото жалбата се отнася до законови текстове, които не попадат в кръга на обжалваемите пред върховната инстанция.

Но понеже става дума за указания, които ЦИК издава съвместно с Комисията за защита на личните данни, по тяхната законосъобразност компетентен е именно Софийският административен съд.

Предстои той да направи проверка за допустимостта ѝ и ако прецени, че жалбата е допустима, да се произнесе в тридневен срок./БНР/