БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 15. Протестът: „Оставка“, „Избори“ и „Бойко чао“

„Глупости и смешки са днешните рокади. Облякъл се Илия пак в тия“, това коментираха пред БНР протестиращи, които вече са в триъгълника на властта в София. „Такива рокади са толкова ниско ниво, че няма как да заблудят протестиращите. Хората ясно го казаха, но явно не са ясно чути. Избори, мажоритарни, електронно гласуване – и Бойко чао. Това, което се случва в България, преминава всякакви граници на здравия разум, на търпимостта. Това е трагедията на това управление всъщност вече на този етап“, коментираха още недоволните пред националното радио.

И тази вечер антиправителствената демонстрация в столицата е за оставка на кабинета и главният прокурор Иван Гешев. Хората са разочаровани, че след две седмици протести, днес са направени тези рокади.

Събирането на хората пред фонтана пред президентството продължава.

„Тази вечер ще има мощен отговор на всичко, което се случи само за няколко часа. Основният проблем е, че цялото това старо и ново правителство застава в кръгова отбрана на Гешев. Всеки един техен ход е грешен“, бе коментара на проф. Велислав Минеков пред БНР.

Президентът излезе пред протестиращите и призова към рестартиране на системата: „Никога българите не са били по единни в желанието си да отвоюват държавата от мафията“, каза Румен Радев.

„Протестът иска оставката на цялото правителство и на главния прокурор.

Властта отново е глуха и не чува гласа на хората и говори за някакъв ремонт на кабинета. Надяваха се, че летните отпуски и умората ще ви разколебаят, но ако имат смелостта да слязат при вас и да ви погледнат в очите, ще видят, че вие няма да допуснете това“.

„Протестите са началото на края на порочния модел, който ни закотви на дъното на Европа. Нужен ни е нов парламент, защото сегашното мнозинство е глухо за исканията на хората. Нужно е да отворим пътя за конституционна реформа, и промени, които да укрепят гражданските права, да проведат правосъдна реформа, да прекършат корупцията, да осигурят условия за труд и доходи и перпективи, и които да върнат нашите братя от чужбина. И много важно – да гарантират европейското развитие на България, и неговата необратимост, а не да се използват тези фрази като красива фасада, зад която се вихри грабеж и безчинство. Задачата е историческа, тя изисква единство!“

„На много плакати видях думата „заедно“, но тя е ключът към успеха.

Залогът е България,

и всички вие днес пишете историята на България.

Пожелавам Ви успех и непримиримост!

Мутри – вън! Да живее България!“, завърши Радев.

Напълно е  блокирано  движението на т. нар. „Триъгълник на властта“ с няколко хиляди души.  В началото хората започнаха да хвърлят семки, бонбони и торбички на хранителна верига по сградата на МС.

Хората започнаха да си раздават фалшиви банкноти в знак на протест срещу думите на управляващите, че хората по площадите са платени. 

Към 23.30 ч протестът приключи. Движението по булевардите бе възстановено. От МВР съобщиха, че не е имало сериозни нарушения на обществения ред.

снимки: Fognews