БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 23. Палатковият лагер на Орлов мост остава

Служители на Столична община отидоха при хората от палатковия лагер на Орлов мост тази сутрин, за да разговарят с тях и да се пусне градският транспорт. Демонстрантите са категорични, че това може да стане едва след подаване на оставките на правителството и главният прокурор.

Втори ден продължава блокадата в сърцето на София. Гражданите от палатковия лагер са снабдени с вода и храна, а до късно снощи на кръстовището имаше музика, танци и барбекю. Снощи бяха пропуснаха няколко автобуса от линиите на градския транспорт.

Блокирано е и движението пред президентството.

Предвижда се днес протестиращи от Стара Загора да затворят тази вечер и автомагистрала „Тракия“. В петък вечерта трафикът към морето е по-интензивен.

На 23-ия ден от протестите парламентът се готви да излезе в традиционната си лятна ваканция през август. По правилник днес е последното пленарно заседание на депутатите, а следващото трябва да бъде в началото на септември.

Напрежение възникна на Орлов мост. Задържан е пиарът на бившият кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева – Петър Кърджилов. Причината, според свидетели, е заради пререкания с възрастна жена, която се е опитала да премине през блокадата.

Кърджилов, както и възрастната жена са отведени в Първо РУП за изясняване на ситуацията, стана ясно по време на брифинг в СДВР.

нова тв

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата – на Орлов мост и при президентството, каза зам.-началникът на Охранителна полиция Тони Тодоров в СДВР. От полицията обявиха, че втърдяват, защото има възрастни хора, хора-инвалиди, които нямат възможност да отидат до болница, до аптека, да си напазаруват заради липсата на транспорт.

Протестиращите на Орлов мост са категорични, че инцидентът от сутринта, при който възникна напрежение между възрастна жена и бившия пиар на Десислава Иванчева – Петър Кърджилов е провокация.

„Това беше провокатор, изпратен от ГЕРБ, с цел да стане скандал, да се отклони вниманието от нашите искания – а те са незабавна оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор. Моля да спрат да ги изпращат тези провокатори, защото провокациите няма да им се получат. Ние ще седим тук, докато те си подадат оставката“, каза за инцидента от сутринта едно от основните лица на блокадата на Орлов мост Светослав Трайков заяви.

Ние не бием баби. Мирни сме и призоваваме към мирни протести, каза още Трайков.

ФрогНюз 

От ГЕРБ отрекоха жената да е член на партията. От ГЕРБ остро осъдиха случилото се тази сутрин на блокираното от демонстранти кръстовище на Орлов мост. 

Протестиращите пяха националният химн. Последваха аплодисменти и бурни викове. Хиляди са протестиращите. „11 години стигат, време е за промяна, не за подмяна“. Това е мотото на поредната вечер на антиправителствен протест в София.