БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 26. Протестът: Подслушват ни телефоните

От „Отровното трио“, се оплакаха днес на брифинг преди началото на недоволството в 26-я ден, че телефоните им са подслушвани. Проф. Велислав Минеков разказа, че след като са имали разговори с определени хора, те са получавали заплахи и закани. Те се оплакаха, че никоя парламнтарна партя не е поиискала до този момент извънредна сесия на парламента, който е в почивка от края на миналата седмица, но така и не са го направили все още.

Блокадата в София продължава. Недоволството в столицата е целодневно. Там жена вече гладува втори ден. По думите й сс чувства добре.

Парализиран е пътят Хасково – Стара Загора вече четвърти ден. Днес при протестиращите отиде кметът на Стара Загора – Живко Георгиев. Така той се превърна в първия човек, влязъл в директен диалог с протестиращите от началото на антиправителственото недоволство в страната. Кметът предложи на организаторите на протеста да напишат заявление до общината за провеждане на искания от тях автомобилен поход до детелината на магистралата и поиска от тях да гарантират, че няма да се стига до блокада.

Тази вечер се предвиждат блокади и във Варна. Те обаче рапънаха палатков лагер пред общината в града. Така в морския град протестът премина в друга фаза. В Бургас вече има блокирани булеварди и улици. Там пяха и химна на България.

Полицията в Благоевград започна вътрешна проверка след публикации в медиите за отправени заплахи и употребена физическа сила срещу протестиращ гражданин, съобщи БНР. Николай Кутанов от Благоевград твърди, че двама служители на полицията са му отправяли закани, а единият от тях го е ударил в корема по време на рутинна проверка на пътя.

Навсякъде в страната исканията остават същите – оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Протестиращите пред сградата на Министерския съвет достигнаха палатковата блокада на Орлов мост. В момента всички демонстранти са на едно място. Това стана към 22 часа. Протестиращи освиркаха Нова тв по време на живо включване в новините. Ултиматум за властта поставиха протестиращите от блокадата на “Орлов мост”. Те поискаха от премиера Борисов или да подаде оставка, или да пристигне на място с жандармерия и да изгони недоволните.

На фона на недоволството от кабинета “Борисов 3” планират увеличения на трудовите възнаграждения на хората, работещи в 28 от държавните администрации у нас с 30%.

снимки: БНР