БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 34. Учени от БАН поискаха оставката на „Борисов-3“

Учени от БАН поискаха оставката на Бойко Борисов и правителството му. 170 души се подписаха в отворено писмо, с което се иска оставка на кабинета ”Борисов-3”. „Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки. Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости. Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика, пишат те в позицията си.

Преди дни и преподаватели от Софийския университет „Климент Охридски“ подкрепиха протестиращите.

Недоволните заговориха за промяна в стратегията и преминаване към блокада на ключови институции, вместо на големите градски кръстовища. 

Днес стана ясно, че Народното събрание ще заседава извънредно в четвъртък. От БСП поискаха това заседание, на което премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан за сблъсъците на конференцията на ГЕРБ и 7 дневен срок правителството да внесе актуализация на бюджета заради коронакризата.

На 34-я ден от народното недоволств започна и подписка в подкрепа на исканията на протеста. Събраните подписи вече са около 1400. Тази подписка е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.

Тази вечер бе решено, че в четвъртък ще бъде блокирано Народното събрание, ако няма оставка на правителството. 

снимка: архив