БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 50. В. Симеонов: Ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки

В 50-я ден на протести срещу правителството и главният прокурор, депутът Валери Симеонов нарече протестиращите – „Планетата на маймуните от жълтите плочки. Това той заяви в ефира на радио Фокус, а повод за думите му бе оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Както е тръгнало, ще разрушим държавата, за да угаждаме на планетата на маймуните от жълтите плочки, бяха точно думите на Симеонов, срещу който има няколко протетса през последните години.

Преди дни негов колега от партията му нарече недоволните – „овце“. Преди време Симеонов разгневи и майките на децата с увреждания след като ги обиди. Лично Валери Симеонов преди няколко години бе заснет от журналистите да дърпа и блъска възрастна жена на границата. Беше образувано и досъдебно производство, а до ден днешен от прокуратурата ре са съобщили нито един факт от разследването и неговия ход.

Софийският градски съд определи нaй-лeĸaтa мяpĸa зa нeoтĸлoнeниe „пoдпиcĸa“ за един от участниците в инцидента до Румънското посолство при блокадата на кръстовището миналия понеделник.

Съдия Христинка Колева отмени паричната гаранция от 500 лева на 25-годишния Георги Георгиев, въпреки че прие, че са налице данни той да е счупил предното стъкло на колата на стоматолога Елена Мицева при опита ѝ да премине през блокадата. 

Съдебният състав oбъpнa внимaниe нa paзcлeдвaщитe, че трябва да проверят дали Мицева също не е извършила престъпление.

В София на пл. „Независимост“ бе белязана от пускане на балони в цветовете на националното знаме, които полетяха в небето, „за да знаят всички защо се събираме вечер тук, на този площад“, както обясни Арман Бабикян от т.нар. Отровно трио. Те попитаха на какво основание Иван Гешев е в резиденцията и подчертаха, че той е първият главен прокурор, който живее там.

сн. Дневник

Конгресът за учредяване на прокурорска партия „Каскет“ в Бояна е струвал 243500 лв., заяви адв. Хаджигенов. Така той иронизира свикването на национално съвещание на прокуратурата в понеделник в държавната резиденция. Хаджигенов не уточни откъде му е известна платената сума.

И в Пловдив искат оставките на Борисов и Гешев. Част от протестиращите седнаха на пътното платно на панаирния мост. Един от организаторите заяви, че „дотук беше шествието, оттук започва гражданското неподчинение“.

сн. БНР

В Хасково хората бяха призовани да се включат в готвения национален протест – „Велико народно въстание“ – на 2 септември в София.

Протест под наслов „Да защитим демокрацията“ върви и в Созопол. В протеста се включиха много летовници. Те казват, че се чувстват гузни, че не могат да са в центъра на събитията в София.

Във Варна протестиращите изстреляха в небето символични ракети Ф-16, направени от хартия.