БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Ден 64. Започна Велико народно въстание – II

Протестиращи излязоха днес отново в триъгълника на властта, за да искат оставките на премиера и главният прокурор. Българи в Кипър изгориха бутафорен хартиен колаж на проекта за нова Конституция.

От полицията съобщиха, че са задържали шестима души от сутринта, двама са били обявени за издирване, но сами се явили на контролните пунктове. Един от задържаните е бил без лични документи, а трима са притежавали „забранени“ предмети, които са отказали да предадат. Сред арестуваните е и мъж, който имал играчка воден пистолет.

сн. БНР

Румънският евродепутат Рамона Стругариу, която не веднъж отправя критики към българските управляващи, днес по време на заседание на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европарламента отново се изказа не ласкаво. Ирландката Клеър Дали – депутат в Европейския парламент също критикува България. „Ако Европейската комисия наистина смята, че напредъкът в България през последните 13 години е добър, то заключението ми е, че вие сте или дълбоко некомпетентни, или че напълно слугувате на интересите на Бойко Борисов заради връзките му с определени групи в този парламент и с интереси в Европейския съюз“, каза тя. И допълни: „Шокирана съм от думите на еврокомисар Вера Йоурова за ситуацията в България. Мисля, че те представят картина, напълно противоположна на реалността в тази страна“. По-късно еврокомисар Йоурова, цитирана от „Дневник“ заяви: „Не ме обиждайте по този начин. Върша си работата изцяло обективно и честно.“

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск не е приел предложение за оказване на колективна подкрепа на Бойко Борисов в партията, разказва брюкселското издание „Политико“.

„Масовият протест принадлежи на всички граждани. На площадите днес не са нито контрабандистите, нито мафията, а българският народ, който е единственият суверен по силата на Конституцията и е твърдо решен да си върне държавата“. Това заявява президентът Румен Радев на страницата си във „Фейсбук“.

„Моралната ни победа като общество ще е в това да съхраним гражданския мир, въпреки обидите, провокациите и демонстративното погазване на демократичните принципи от загубилата всякакво доверие власт. Промяната е неизбежна. Всяко упорство на управляващите само задълбочава кризата“, заявява още президентът Радев.

До обяд протестът в София е по-малоброен отколкото на 2-ри септември. Протестите днес са общо 4 в столицата. Хората оставиха националният флаг с дължина 50 м.

В 17 часа стана ясно, че Софийски градски съд окончателно освободи всички задържани протестиращи на 2-ри септември. Така всички тези на прокуратурата станаха на пух и прах. Със светнати фенерчета на телефоните си хилядите на площада демонстрират колко са много, като на спират да скандират „Оставка“. Над 40 авторитетни медии предадоха репортажи. Млади хора обърнаха към полицаите огледала с надписи: „Ти си един от нас“, „Аз съм ти“ и „Протестирам заради теб“.

Протести има и в Пловдив, Варна и Велико Търново.  

снимки: БНР