България

Депутатите приеха здравно осигуряване за бежанците

Над два часа депутатите спориха по законопроекта на коалицията – „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“ – с публични средства да се покриват здравните осигуровки на бежанците от Украйна, получили статут на временна закрила.

От ГЕРБ критикуваха, че не е ясно откъде ще дойдат парите и посочиха, че Народното събрание се превръща в гумен печат. „Финансовото министерство ясно казва, че не са предвидени пари. Този закон ще бъде сърдечно пожелание“, заявиха от ГЕРБ.

От ПП репликираха, че парите са от стари програмни периоди и че европейската комисия е разрешила. „Няма да дойдат от джоба на българина“, казаха още от ПП.

От БСП контрираха на ГЕРБ, че носят от 9 кладенеца вода, за да се удави идеята за помощ на бягащите украйнци. „Вчера говорихте за военна помощ, а днес не искате дори хуманитарна помощ да направите“, заявиха от БСП.

ДПС критикува, че в законопроекта не е посочено върху каква сума се очаква да бъдат осигурявани бежанците от държавата, нито има прогноза какви се очаква да бъдат разходите за лечението им.

В крайна сметка законопроектът бе приет на първо четене в пленарна зала.