БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Депутати: Г-жо председател превърнахте залата в маймунарник, изпуснахте контрола

Работата на Народното събрание започна със скандал днес. Народните представители отново се скараха по предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите. Председателят на парламента Ива Митева отново, както и в сряда, отказа да подложи точката за гласуване. Предложението се подкрепя и от „Изпарви се! Мутри вън!“ и „Демократична България“, която настоява и за създаване на временна комисия за „Росенец“.

Близо час продължиха процедурните предложения от всички партии, а Ива Митева от „Има такъв народ“, която за пореден път, изпусна контрола в залата, отказваше да включи в дневния ред преизчисляването на пенсиите. От БСП и напомниха, че 20 мин е стояла сама на президиума, защото никой от заместниците й не е съгласен с работата й. Христо Иванов пък й заяви, че е превърнала залата в „маймунарник“. И тогава той предложи да се събере председателски съвет и да се вземе решение по въпроса.

Ива Митева обясни, че няма да нарушава правилника на парламента, но самата тя призна, че преди няколко дни той е бил заобиколен.

Освен това днес депутатите трябва да дебатират и подкрепата за бизнеса  на стойност 200 милиона лева, като се предвижда фирми с над 30 % намалели приходи да получат еднократна помощ в размер на четири средномесечни заплати, а стартиращите фирми – осем.

Депутатите призоваха министрите в оставка от целия Министерски съвет да бъдат изслушани в парламента и да се проведе парламентарен контрол.