Здраве

Диетолог препоръча да се замени конфитюра

Вареното пет минути сладко и плодовете, пасирани със захар, съдържат много повече витамини, отколкото конфитюрите, приготвени по класическа рецепта, заяви диетологът Антон Бракин.

Според Бракин сладката с костилки не трябва да се съхранява повече от една година – например сладкото от череши или ябълки, тъй като костилките съдържат вещество, което може да доведе до тежко отравяне при неправилно съхранение.

„Спорите на плесените, образувани на повърхността на сладкото, проникват дълбоко в него и отделят микотоксини. Попадайки в организма, те могат да се натрупват и да предизвикат алергични реакции и дори тежки отравяния“, поясни диетологът.

Той напомни, че в процеса на приготвяне на класическо сладко се използва много захар, обикновено в съотношение едно към едно. Възрастните не бива да консумират повече от 100 грама на ден, а децата до тригодишна възраст – максимум 40 грама, подчерта той.

Според него най-добрата атернатива на традиционното сладко са плодовете, смлени с по-малко захар. До подобно заключение са стигнали и експерти от университета на Пенсилвания./Дарик нюз/