България

Димитър Ганев: Борисов е в оставка на полусъединител

Много хора одобряват и подкрепят този протест, макар да си стоят вкъщи, но да не си представяме, че той ще прелее в някаква огромна политическа енергия, която ще премаже цялата политическа и партийна система и ще промени всичко революционно. Не трябва да си представяме такова нещо. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ политологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев.

„Огромната дилема, която стои пред Борисов за оставка, не е свързана само с този протест. Борисов си дава ясна сметка за едно – перспективата редовни избори е много лоша перспектива за него по социално-икономически причини. Ноември, декември, януари, февруари ще се сблъскаме челно с последствията от коронавируса“, каза още той. Сега коланът се отпуска здраво и се раздават много пари, за да се тушират социални напрежения, които е въпрос на месеци да избуят на повърхността, коментира Ганев.

Оставката не означава непременно предсрочни избори. Те не се задължителни, ако премиерът подаде оставка, уточни политологът. „Той е в оставка на полусъединител. Днес може да вижда ситуацията по-добре като оставка, а утре – по по-различен начин“, каза още Ганев пред БНР.

Той говори и за идеята на протестиращите да се блокират не кръстовища, а институции според Ганев е „пореден опит да се запази пулса, жизнеността на протеста, да се покаже нещо различно, за да може да се запази интересът към този протест“.

Твърдият електорат на Борисов не разбира ценностните искания на жълтите павета днес и оказва натиск върху премиера – „няма да се даваме на Радев и на джендърите“, посочи още Димитър Ганев по „Хоризонт“.