НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Държавата запечата ТЕЦ-а в Димитровград

ТЕЦ-ът в Димитровград е спрян. Това става със заповед на екоминистъра от днес, която бе връчена от областния управител Катя Панева и дикректорът на РИОСВ Хасково Наталия Пачеманова. В 14 часа двеме представиха документите, с които се налага принудителна мярка на топлоцентралата.

Във Фейсбук министър Борислав Сандов паниса:

От днес принудително спираме дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заради нарушения на екологичното законодателство и неспазване на нормите за чистота на въздуха. Нарушено е условието в комплексното разрешително за допустимите емисии на серен диоксид в атмосферата, а също така са констатирани множество неорганизирани емисии от въглищен прах. За тези нарушения са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този начин ще бъдат преустановени нарушенията и ще се предотврати непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което ще бъде ограничен и рискът за здравето на хората.Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и скоро се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни. Затова и не можем да си позволим да толерираме продължаването на подобни нарушения от страна на който и да е ТЕЦ!

От ТЕЦ-а в Димитровград коментираха, че мярката е незаконно и вече са сезирали Административен съд Хасково с жалба. Юристът Юлиян Семерджиев коментира, че нищо в ситуацията не налага неотложност. Той отказа да подпише документите, тъй като не бил оторизиран. Ръководството на ТЕЦ-а пък е в отпук. Уведомлението, че ще бъде наложена санкцията е било изпратено на електронната поща вчера.

Акцията на държавата идва 24 часа след като от ТЕЦ-а съобщиха, че ще повишат заплатите на работниците си и че произвеждат 10% от БВП на Димитровград. Само през миналия месец на топлоцентралата са наложени глоби за близо 90 000 лв.