БългарияПРЕПОРЪЧАНИ

Държавата купува дял от ПИБ, Банката за развитие няма да натрупа загуби

На извънредно заседание правителството реши държавата да придобие близо 19% от акциите на Първа инвестиционна банка. Това най-вероятно ще струва около 140 милиона лева.Закупуването на права на търговската банка се осъществява чрез Българската банка за развитие. Целта е да бъде преодоляно последното препядствие пред страната ни за присъединяване към ERM II – механизмът, предхождащ еврозоната. Очаква се ключовата стъпка към влизането в т. нар. „чакалня“ да бъде направена през юли. Чрез ББР държавата придобива 77 млн. права при предложени 110 млн. права от търговската банка. Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби, заяви премиерът Бойко Борисов.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и Банковия съюз.

„Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал – вчера това беше направено, днес вземаме това решение“, каза премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Закупуването на дялове от ПИБ не представлява нерегламентирана държавна помощ към нея, посочи финансовият министър Владислав Горанов.

Цената на придобиването е пазарна, увери Горанов. Останалите права от ПИБ (33 млн.) вероятно са придобити от частни инвеститори, допълни той.

Това, че държавата ще има участие в ПИБ бе анонсирано преди дни от министъра на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на Българската банка за развитие. До държавната намеса в придобиването на права от търговската банка се стигна, след като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове./БНР/